Maar ik heb een excuus. Net als Melvin heb ik op momenten van stress last van OCD. Dit beest, voluit Obsessieve Compulsieve Stoornis genoemd, zorgt ervoor dat ik mijn onrust probeer te beheersen door dwangmatige handelingen uit te voeren. Ik ben bijvoorbeeld het soort man dat zijn auto voortdurend onderwerpt aan een grondige schoonmaakbeurt omdat ik me letterlijk ongemakkelijk voel als ik me in een vies voertuig voortbeweeg. Combineer dat met mijn van nature angstige aard en je krijgt taferelen waarbij ik mijn auto waste om me vervolgens zorgen te maken of dat geen extra krassen veroorzaakte. Terwijl ik dit schrijf, voel ik een diep medelijden met mijn lieve vrouw die me vaak ziet vechten met de hogedrukreiniger, maar dit terzijde. Een psychiater, die ook een vriend is, vertelde me dat de motivatie achter deze terugkerende acties een uit de hand gelopen drang tot controle is. Terugkerende handelingen, rituelen, brengen immers orde in de chaos. En dat brengt me naadloos bij het thema van deze week; rituelen en hun belang in moeilijke tijden.

Bij de meeste mensen helpen rituelen in uitdagende situaties. Enerzijds zorgen rituelen ervoor dat we beter met emoties kunnen omgaan, zoals een begrafenisritueel. Anderzijds kunnen rituelen ertoe bijdragen dat we een beter resultaat bereiken, zoals het aantrekken van een "gelukspak". En tot slot spelen rituelen ook een sociale rol, zoals het aanbieden van een drankje om het ijs te breken. In de bendecultuur begrijpen ze het belang van rituelen. Inwijdingsrituelen om te wennen aan angst, de speciale handdruk om contact te maken en een bende-tatoeage die in het middelpunt staat als je hem ziet. De vraag is nu hoe we rituelen in ons voordeel en op een gezonde manier kunnen gebruiken om met deze crisis om te gaan.

Het gebruik van rituelen om ons emotioneel te bekrachtigen is zeer aan te bevelen, als we het onderzoek naar symbolen mogen geloven. Probeer daarom in je zintuiglijke, visuele of auditieve velden te zoeken naar dingen die kracht oproepen. President Obama scandeerde "fire it up, ready to go!" met zijn team voordat hij het podium betrad. Een illustratie die we soms gebruiken tijdens een StreetwiZe workshop storytelling trouwens. Maar het hoeven niet altijd slogans te zijn. Naar mijn mening zorgt het overaanbod aan "inspirerende quotes" alleen maar voor een toename van maag- en darmklachten. Een echt beeld of een afbeelding kan je een oppepper geven als het even niet gaat zoals gepland. Wat voor mij werkt is een snelle blik op mijn vintage filmjunk collectie, bij gebrek aan Olympische medailles en internationale prijzen die mijn kleine bureau sieren. Het maakt dus echt niet uit wat het is. Zorg er gewoon voor dat je een soundtrack of beeld vindt dat jou en je collega's kracht geeft.

Het is ook interessant om na te denken over welke rituelen de focus op resultaten kunnen vergroten in deze uitdagende tijden. Het ritueel om de telefoon te pakken voor dringende of moeilijke onderwerpen is een goed voorbeeld. Maar ook het ritueel om een online meeting leuk te beginnen of een samenwerking te starten met een originele vraag kan helpen om meer resultaat te behalen. Mijn favoriete ritueel in deze gevallen is om de vraag te stellen "wat wil je bijdragen in deze tijd samen?". 

Tot slot moeten we in deze tijden van afstandelijkheid ook letterlijk en figuurlijk werken aan rituelen die deze afstand kunnen overbruggen. Rituelen kunnen ons helpen de kloof tussen mens en technologie te dichten om sociaal contact te onderhouden. Mijn ritueel is om familie, vrienden en collega's te vragen hoe het is ... en te wachten op een zinnig antwoord. Het alternatief "waar lig je 's nachts wakker van?" helpt me ook enorm om meer contact te maken.

Laten we ons vandaag zeker afvragen welke rituelen kunnen bijdragen aan emotioneel welzijn, meer resultaten en meer contact. Want om het met "In Gloria" te zeggen: een beetje moeite maakt een wereld van verschil!

En nu moet ik dringend mijn auto wassen. Tot volgende week.

Meer Streetfood om over na te denken?